Sunne rom for glade barn

Finnes det noe mer koselig og spennende enn å innrede rom til de minste?


Magasiner og nettet er fulle av innredningstips, og det finnes et nesten overveldende tilbud av barnemøbler, leker og tilbehør. Så da er det bare å velge og vrake? 

Før du setter i gang, kan det være nyttig å lage en god plan.

Det perfekte barnerommet skal være både koselig og funksjonelt. Det skal være et trygt sted for hvile og søvn, lekse og lek og ikke minst til oppbevaring av klær og leketøy.

Med en gjennomtenkt romoppdeling og smarte innredningsløsninger kan du utnytte plassen på best mulig måte. Her gjelder det ofte mer å bruke kreativiteten enn å oppnå et perfekt resultat. Så hvorfor ikke bruke døren som tavle, et telt sydd av stoffrester som lekeplass og skråtaknisjen som koselig lesekrok med mange fargerike puter og myke pledd?


Barn er særlig følsomme for skadestoffer
Foreldre ønsker å føle seg trygge på at rommet er fritt for gift- og skadestoffer, for at barna får vokse opp i sunne omgivelser. Mange er også opptatt av at materialene som brukes, er bærekraftige og ikke belaster miljøet.
Stort sett kan man si at alle
prinsippene for et sunt soverom også gjelder for barnerommet – bare enda litt mer.


Særlig småbarn leker mye på gulvet og putter ofte ting i munnen for å utforske dem. De er derfor mer utsatt for skadestoffer fra leketøy, gulvbelegg, møbler og giftstoffer som er bundet til støv. I tillegg er immunsystemet til barn ikke ferdig utviklet de første leveårene. Jeg anbefaler derfor å bruke økologisk maling og innredningsmaterialer som er så naturlige og ubehandlet som mulig. Uansett hvilke materialer som brukes, bør rommet luftes godt i flere dager etter oppussingen. 


Barn elsker farger!
I motsetning til oss voksne har barn et helt naturlig og avslappet forhold til farger, og allerede babyer på fire måneder har sine yndlingsfarger. Grunnen til at de fleste småbarn elsker lilla, rødt og oransje, henger sammen med utviklingen av fargesynet, som en undersøkelse utført av engelske psykologer viser. 

Men yndlingsfarger, ønsker og behov kan ofte endre seg ganske raskt.


En god løsning for å slippe altfor hyppige oppussingsaksjoner kan være å holde veggene i lune og ikke altfor kraftige farger og så bruke gardiner, puter og bilder for å pynte opp rommet. Det sparer både økonomi og krefter og ikke minst miljøet. 
 
Ønsker du tips eller hjelp til å innrede et sunt, trygt og harmonisk sted der barna dine trives, og der de kan utfolde seg fritt?
Da er du hjertelig velkommen til å ta kontakt!