Masseovner – varmer hus og sjelen


peiskos med masseovn

Masseovn med leirpuss og integrerte sitteplasser. Bilde: lehmundfeuer.de

Ildstedet har vært husets hjerte gjennom alle tider.

Det er samlingsstedet for familien, en kosekrok for å trekke seg tilbake og slappe av, og rett og slett kilde til behagelig varme når det er kaldt og ufyselig ute. I norske hus og hytter er ca to millioner ildsteder i bruk, og peiskos er for mange selve symbolet for hygge og varme.

Vedfyring er rimelig, særlig for de som har tilgang til lokale ressurser, og fyringen øker ikke CO2-konsentrasjonen i atmosfæren. Den regnes derfor som en miljøvennlig varmekilde - under forutsetning at det fyres på riktig måte og at ovnen har høy varmeeffekt som sørger for en ren og effektiv forbrenning.

Masseovner: Energieffektive og bra for miljø og inneklimaet

Masseovner oppnår en virkningsgrad på mellom 80 og 90% og er dermed et energieffektivt alternativ til tradisjonelle peiser og støpejernsovner.

Navnet kommer av nettopp den høye vekten på ca. 2 tonn som gir ovnen en ekstrem god varmelagringskapasitet. Brennkammeret er konstruert slik at det kan fyres med en svært høy temperatur, opptil 900 grader - en forutsetning for ren og effektiv forbrenning. Et kanalsystem i ovnens indre fører røyken fra brennkammeret, videre langs ovnveggene og utnytter dermed varmen, som ellers ville slippe ut av pipa.

På denne måten kan en masseovnen, som bare må fyres opp en gang per døgn varme opp et hus på 100-150m2 med en stabil og behagelig temperatur på omkring 21-24 grader.

Fyrer du i ovnen i en til to timer om kvelden vil bålet passe seg selv til du kommer hjem i neste kveld!

Tradisjonell kakkelovn i moderne leilighet

Kakkelovner i Norge - ovner med varmebenk i Finland

I Norge er kakkelovner, som opprinnelig har vært utviklet i Sverige på 1700-tallet, den best kjente eksempelen for masseovner. I tillegg til å varme opp herskapelige hus og bygårder, har de i mange generasjoner stått fram som staselige stuemøbler og er fortsatt ettertraktet som eksklusive

interiørobjekter.

Mindre kjent i Norge er murte ovner med integrert varmebenk som tradisjonelt brukes for eksempel i Finland og Russland. Det er denne typen ovn som i dag oftest er ment når man snakker om masseovn. Den har blitt veldig populær i hus som er bygget etter byggbiologiske/økologiske prinsipper - ikke minst fordi den lave overflatetemperaturen og strålingsvarmen ovnen produserer har veldig god effekt på inneklimaet og menneskets helse.

Strålingsvarme ligner på solvarme

Langbølget varmestråling ligner på solvarme og oppleves av de fleste mennesker som veldig behagelig. Forskjellen til konveksjonsvarmen som for eksempel avgis av elektriske panelovner, er at strålingen varmer opp faste materialer i rommet som gulv og vegger istedenfor å varme opp luften gjennom sirkulasjon. Dette gir en veldig komfortabel og jevn varme uten følelse av trekkt, samt at gulv og møbelflater oppleves som varme og gode å berøre.

Den lave overflatetemperaturen på mellom 30-50 grader brenner heller ikke støv. Det gjør denne formen for oppvarming særlig egnet for allergikere. En annen fordel er at masseovner, som alltid bygges individuelt og stedstilpasset, kan integreres i innredningen som sitteskulpturer eller moderne romdelere.

Masseovn med integrert bakerovn

Ikke bare varme men også ferskt brød og pizza

Mange kunder bestemmer seg for å supplere med en bakerovn og det sies at brød og pizza som lages i steinovner utmerker seg med en særlig god smak.

Integrerer man i tillegg en varmeveksler kan masseovnen til og med levere varmtvann og gulvvarme til baderommet.

Hva mer kan man ønske seg?

Har du spørsmål om inneklima og sunne hus? Ta gjerne kontakt! info@velvaere-hus.no

P.S: Visste du at veden bør tennes opp fra toppen?

Få flere gode fyringstips her: www.sintef.no - vedfyringens-abc

#inneklima #ennergieffektiv #masseovn #kakkelovn #byggbiologi #allergi #behageligvarme #strålingsvarme #bakerovn

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Social Icon