December 7, 2017

October 10, 2017

Please reload

Recent Posts

Bærekraftige juletrær?

December 7, 2017

 

Symbol for naturens evigvarende livssyklus

For forfedrene våre symboliserte eviggrønne planter naturens evigvarende livssyklus, livskraft, beskyttelse mot sykdom og håp om naturens gjenoppvåkning etter vinteren. De pyntet derfor husene sine med grønne greiner i den kalde og mørke årstiden. 

 

I dag selges det omtrent to millioner juletrær i Norge hvert år. Mer enn halvparten av disse blir dyrket i juletre monokulturer, ofte i utlandet. Jo raskere og tettere trærne vokser, jo mer gift må brukes for å begrense ugress og skadedyrangrep. Dette kan være svært belastende for miljøet og inneklimaet. Norges Astma- og Allergiforbund advarer derfor mot å ta inn kjemisk behandlede trær i stua. Men heldigvis finnes det gode alternativer for alle som ønsker å opprettholde familietradisjonen med et vakkert pyntet tre på julaften.

 

Kunstig eller «levende» juletre i stua?

For de fleste er tanken om å ha et kunstig juletre i stuen ikke særlig fristende. Det handler ikke bare om kjære barndomsminner og lukten av skog og jul - de kunstige juletrærne lages av plast og metall, og er dermed hverken bærekraftige eller miljøvennlige. En amerikansk undersøkelse som New York Times refererte til for noen år siden, kunne fortelle at man må ha et kunstig juletre i hele 21 år for å påvirke miljøet mindre negativt i forhold til å kjøpe et nytt tre hvert år. Mange kunstige trær avgir også en veldig ubehagelig lukt som skyldes mykgjøringsmidler og andre tilsetningsstoffer i plasten. 

 

 

Et bærekraftig og vakkert alternativ til et kunstig juletre kan være "Habitreet", som ble designet av den danske designeren Jonas Støvring. Det stilfulle og miljøvennlige treet består av FSC- og svanemerkede Kebony-planker og kan brukes i mange år.

foto: habitree.dk

 

 

Kortreist eller Debio-sertifisert

Ønsker du å ha et «levende» tre i stua, har du også muligheten til å kjøpe et Debio-sertifisert juletre. Økologiske juletrær blir dyrket uten bruk av hverken kunstgjødsel eller sprøytemidler og medfører en langt mindre belastning for miljøet og inneklimaet enn konvensjonelt dyrkede juletrær. I Oslo området selger Ruud farmen Debio-sertifiserte juletrær hvert år ved Ekeberg camping. Andre utsalgssteder finner du her: www.oikos.no/okoguide/juletreguide

 

 

Et annet hyggelig, og ikke minst sosialt alternativ kan være å hogge juletreet selv. Ta med venner, barna, slede og termosen, men ikke glem å spørre skogseieren om tillatelse! Utflukten kan ellers fort bli dyr.

 

 

 

 

 

 

Ønsker du flere tips til en mer bærekraftig jul? Følg VelværeHUS på facebook! 

Velvære-Hus Helhetlige romkonsepter

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Social Icon
Please reload

©2017 by VelværeHUS. Proudly created with Wix.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Pinterest Icon