Miljøvennlige alternativer til fugeskum og glassvatt


man fjerner byggskum fra en vinduskarm

Byggskum - en ikke helt uproblematisk problemløser på byggeplassen

Byggskum (ekspanderende fugeskum/montasjeskum) er en veldig allsidig og hyppig brukt problemløser på byggeplassen. Den brukes til tetning og isolering rundt dør- og vinduskarmer, og på alle andre slags hulrom og fuger.

Hovedinnholdstoff er polyuretan som ikke bare er veldig energikrevende å produsere, men som også frigjør isocyanater ved bruk og oppvarming. Isocyanater er svært irriterende for huden og slimhinnene og kan ved langtidseksponering gi allergi og i verste fall astma. Røyken som oppstår når polyuretan brenner inneholder blåsyre og karbonmonoksid som ved innånding kan føre til hjerneskader og bevisstløshet. (Se også: erdetfarlig.no)

Mange gode grunner altså til å lete etter mer miljø- og helsevennlige alternativer.

I Norge brukes ofte glassvatt, men dette alternativet er heller ikke uproblematisk. Å tette rundt dører og vinduer med glassvatt er en ganske støvete sak - og støvet er sterkt irriterende for slimhinnene i øyne og luftveier.

Grønne alternativer

hampisolasjon

Hampisolasjon er lett å bruke

Kork-fugemasse fra AURO, den tyske produsenten for økologisk maling, består av korkgranulat og elastisk naturkautsjuk og er ikke tilsatt løsemidler. Kork-fugemassen påføres ved hjelp av en vanlig fugepistol, er hygroskopisk og har veldig gode varme- og lydisolerende egenskaper. I tillegg til korkgranulat, vann og kautsjuk inneholder den xantangummi, rosmarinolje og 0,01% thiazole. Sistnevnte stoff kan utløse allergiske reaksjoner (kontaktallergi) hos sensitive personer, men konsentrasjonen ligger innenfor grenseverdien til svanemerkede produkter. At et produkt som ellers bare har naturlige innholdstoffer inneholder kunstige konserveringsmidler i det hele tatt skyldes EUs retningslinjer for biocider som ikke lenger tillater naturlige konserveringsmidler i malingsprodukter. www.auro.de/

Hvis du vil være på den helt sikre siden og unngå allergi- og helsefarer helt, anbefales bruk av hampfiber (dyttehamp). Hamp er en gammel kulturplante og en av verdens raskest voksende planter – altså en på alle måte fornybar ressurs. Bruken av hamp var – før den ble erstattet av syntetiske fibrer basert på råolje– utbredt over hele verden for eksempel til produksjon av tauverk og tekstiler. Hampisolasjon er lett å bruke og fritt for miljøbelastende innholdstoffer. Siden den hverken inneholder protein eller stivelse, er den ikke utsatt for skadedyrangrep. Fibrene tilsettes kun 2-5% soda (et naturlig og ikke giftig salt) som brannhemmer. Hamp har veldig gode isolasjons- og diffusjonsegenskaper og kan problemfritt resirkuleres. Byggeprodukter laget av hamp får du kjøpt for eksempel her: www.detgronnerom.no

Skal du tette rundt gamle vinduer og dører?

Da kan du med fordel bruke tetningslister av lin som enkelt kan monteres med trelim og stifter på dør- eller vinduskarmen. Med laftevatt av lin kan du også fint tette under lister eller sprekker i veggene hvis du har et gammelt hus og vil unngå trekk. Tetningslister i lin er miljøvennlige og estetiske alternativer til syntetisk tetningsbånd. Du får kjøpt det blant annet her: www.moloas.com

#byggskum #allergi #helsevennligealternativer #byggbiologi #økologisk #naturligematerialer #hampfiber #gamlehus #romklima

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Social Icon