Potteplanter løfter energinivået og forbedrer romklimaet


grønn plante i vintage-stue

Foto: © Dasha Petrenko, Fotolia.com

Potteplanter i alle fasonger skaper et godt og trivelig miljø hjemme og på arbeidsplassen.

Særlig nå, når trærne vi ser fra stuevinduet er nakne og vi ikke kan stelle i hagen på flere måneder, henter potteplanter og urter som vi dyrker i vinduskarmen, litt sommerfølelse inn i stua. Lukten av basilikum og timian minner oss på gode måltider på terrassen, og bregner og trær i store potter forvandler boligen til en grønn oase. Men planter gir oss ikke bare økt velvære, de arbeider også aktivt for et godt romklima.

Stueplanter balanserer fuktighetsnivået i boligen, omdanner karbondioksid til oksygen og binder svevestøv.

urter og hvitløk

Kan stueplanter også rense romluften for skadestoffer?

Denne ideen, som har blitt diskutert i mange år, er slett ikke ny. I Ladies´ Floral Cabinet» fra 1872 kan vi lese:

The highest mission of plants is not merely to please our eyes with color, our mouths with delicious fruits. Not only do they do this and more, but they are ever silently but surely eating up what is impure an injurious to ourselves in the atmosphere and in the earth all around our homes; and any dwelling in which plants are well and healthy grown will be more likely to be a clean and healthy house than if plants where not there.

Det hagekyndige kvinner allerede visste på midten av nittenhundre tallet, ble for første gang vitenskapelig bevist i den såkalte «clean air study» som ble utført av NASA i 1989.

Her ble en rekke planter undersøkt for sine evner til å rense inneluften for flyktige organiske gasser. Det viste seg at noen planter var særlig egnet til å redusere formaldehyd i luften, mens andre planter har evnen til å rense romluften for benzen eller ammoniakk.

Planter som Bambuspalmen (Chamaedorea seifrizii), Svigermorstunge (Sansevieria trifasciata 'Laurentii'), Fredsliljen (Spathiphyllum 'Mauna Loa') og Draketreet (Dracaena deremensis) er ekte allround-talenter. Disse plantene fjerner opptil 30 prosent av skadestoffene i romluften.

En utfyllende liste over planter som ble undersøkt for sine luftrensende egenskaper finner du her:

https://en.wikipedia.org/wiki/NASA_Clean_Air_Study

I følge undersøkelser utført de senere årene, ser det ut til at også mikroorganismer i blomsterjorden bidrar til å rense luften (i forbindelsen med planten!). Det betyr at planter som vokser i hydrokultur ikke vil har samme rensende effekt på romklimaet enn planter som vokser i jord. Det anbefales allikevel ikke at mennesker med allergi mot muggsopp plasserer potteplanter på soverommet fordi blomsterjord kan gi grobunn til muggsopp danning.

Grønne venner skaper trivsel på arbeidsplassen

kontorrom med plantevegg

I kontorlokaler har man benyttet seg av stueplantenes mange gode egenskaper lenge, og forskning viser at grønne vekster gir gladere medarbeidere som opplever større velvære på jobben, er mer effektive og mindre syke. En undersøkelse gjennomført av tysk Fraunhofer-Institut viste at 99% av de ansatte i et firma som nettopp hadde investert i et grønnere kontorlandskap, mente at luftkvaliteten hadde blitt merkbart BioOffice tilbyr grønne kontorløsninger

bedre, 93% opplevde mindre stress forårsaket av støy og ca. halvparten av alle medarbeidere opplevde økt arbeidstilfredsstillelse og motivasjon.

Planter løfter energi (chi)-nivået i huset

Buddhafigur og potteplanter

Også den asiatiske harmonilæren, feng shui, anser grønne planter som viktige elementer i innredningen. Friske og velstelte planter symboliserer liv, vitalitet og vekst og løfter energinivået i boligen. En liten bukett av markblomster eller en blomstrende potteplante gjør for eksempel inngangspartiet til et hyggelig sted som ønsker besøkende velkommen. Med riktig plassering av planter kan man også lede energiflyten, slik at alle områdene i boligen forsynes med energi.

Hvordan man kan gjøre dette og hva man bør passer på, skal jeg skrive mer om i en egen blogg-artikkel – følg med! :)

#stueplanter #luftrensende #romklima #fengshui #grønnkontor

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Social Icon