Vegane møbler


soverom med økologiske, vegane møbler

Flere og flere mennesker bestemmer seg for å leve vegant av hensyn til dyre- og miljøvern.

En vegan livsstil baserer seg på et plantebasert kosthold, men også på bruk av produkter som ikke inneholder ingredienser av animalsk opprinnelse. Her tenker man kanskje umiddelbart på kosmetikk og klær, men hvordan kan møbler være vegane, eller ikke vegane?

Det mange ikke er bevisste på, er at også møbelindustrien bruker lim, overflatebehandling og fyll- og trekkmaterialer av animalsk opprinnelse. Særlig høykvalitetsmøbler inneholder ofte hestetagl som fibermateriale og duner til putefylling. Stoler, bord og kommoder kan være limt med beinlim, eller de kan være overflatebehandlet med skjellakk (lakk fremstilt av lakkskjoldlus) eller bivoks. (Dette gjelder også antikviteter!)

Vegan og økologisk?

Velger du masseproduserte møbler, er det vanskelig å finne ut av hvilke materialer som skjuler seg under overflaten. Her brukes det av økonomiske grunner for det meste syntetiske materialer som polyester, polyuretan og polypropylen. Alle disse materialene har sin opprinnelse i petrokjemien og er dermed lite bærekraftige. Andre ulemper er at masseproduserte møbler ofte inneholder skadestoffer som kan gasse ut i romluften.

Særlig forbrukere som ikke bare vil spise vegant, men som også ønsker å kjøpe miljøvennlig framstilte og holdbare møbler, kan altså møte ganske store utfordringer.

Den tyske møbelprodusenten Allnatura har satt seg inn i problemstillingen og kommer nå med et møbelprogram på markedet som er både miljøvennlig og vegant.

Så brukes for eksempel formstøpt kaldskum eller naturlateks til puter og polstring istedenfor dyrehår og dyner, og kunder kan velge blant mange forskjellige vegetabilske naturtekstiler.

Som alternativer til syntetiske og animalsk baserte produkter bruker Allnatura kun plantebasert lim og olje til møblene sine.

Dessverre leverer Allnatura ikke til Norge – i hvert fall ikke ennå.

Vil du være sikker på at møblene dine ikke inneholder produkter fra dyr – bruk forbrukermakten din og spør etter innholdstoffene hos produsenten eller i butikken!

#vegan #økologisk #møbler #miljøvennlig #dyrevern

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Social Icon