Naturtepper - vakker og bra for romklimaet

fargerikt ullteppe

Tepper er ekte multitalenter!

I dag finnes det et fantastisk utvalg av tepper i aller farger, materialer og fasonger.

Tepper understreker innredningsstilen din, føles varme mot føttene, er behagelige å gå (og sitte!) på og skaper en lun og koselig atmosfære. Med et teppe kan du binde sammen forskjellige soner, eller skape intime øyer i rommet. Men tepper kan også forbedre akustikken og er bra for romklimaet!

Særlig i store rom som er innredet med harde og glatte materialer som stein, glass eller fliser, forbedrer tepper akustikken ved å dempe gjenklangen.

Velg tepper i flotte naturmaterialer

Tepper som er laget av naturfiber, har en fantastisk evne til å balansere romluftfuktigheten og lades ikke opp elektrostatisk. Visste du for eksempel at ull kan ta opp inntil 1/3 av sin vekt uten at den kjennes fuktig?

Dette er en fordel tepper som er laget av syntetiske materialer, ikke kan varte opp med. Til gjengjeld er de syntetiske fibrene ofte mer slitesterke og robuste og brukes når tepper skal tåle mye trafikk eller stolhjul i flere år. Syntetiske tepper inneholder ofte løsemidler, flammehemmere, mykgjøringsmidler og antistatisk og smussavvisende utrustning. De fleste av disse substansene er hverken miljø- eller helsevennlige, og ofte kjennetegnes syntetiske tepper av en ganske ubehagelig lukt.

Jeg anbefaler derfor å bare bruke høykvalitetstepper av naturmaterialer i hjemmet.

vakker stue, teppe i naturfarger

Ull, silke, bomull, sisal, papir, hamp, lin eller bambus er miljø- og helsevennlige og fornybare materialer. Men også tepper som er laget av naturfibrer, bør være testet for skadelige stoffer. Særlig ulltepper kan ofte være behandlet med midler mot møll, for eksempel giftmiddelet permetrin. Husk at barn som leker mye på gulvet, er ekstra utsatt for skadestoffer. Tepper som ligger i rom som brukes, og som støvsuges regelmessig, er ikke utsatt for møllangrep og trenger ikke å behandles med insektmidler!

Naturfibrer binder svevestøv!

Særlig for allergikere kan svevestøv i romluften være et stort problem. Det hevdes ofte man ikke bør ha vegg-til-vegg-tepper grunnet allergier, men en undersøkelse utført på oppdrag av tysk astma- og allergikerforbund kommer til akkurat motsatt resultat: I rom som var innredet med glatte gulvbelegg, ble det målt en mye høyere andel av svevestøv i romluften (gjennomsnittlig 62,9 µg/m3) enn i rom som var teppebelagt (gjennomsnittlig 30,4 µg/m3).

Grunnen til det er at tepper som er laget av naturfiber, binder støv og forhindrer at det virvles opp i luften. Dersom du har støvallergi, bør du velge et teppe som er laget av korte og tette teppeløkker – og støvsuge jevnlig.

Upcycling – altså bruk av avfallsstoffer til nye spennende produkter – er i vinden!

Det er helt utrolig hva man kan lage tepper av!

I en av mine neste bloggposter skal jeg fortelle mer om dette spennende temaet.

Kanskje du blir inspirert til å lage ditt eget DIY-teppe?

#romklima #giftfritt #tepper #naturligematerialer #naturfiber

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Social Icon