Feng shui og farge


Gul sofa foran dus-rosa vegg

Er du i tvil om hvilken farge du skal velge til stueveggen – og så velger du heller hvit?

Farger gir liv til interiøret, og ingenting påvirker mer rommets atmosfære og vårt eget humør. Å male veggene (eller i det minste én vegg i rommet) i en stilig og vakker farge er fristende for de fleste, men ut fra min erfaring vet jeg at mange allikevel holder seg til nøytrale toner, for ikke å velge feil.

Kan feng shui hjelpe deg til å velge riktige farger til rett sted?

Ja absolutt! Feng shui er en fantastisk og helhetlig metode for å finne den rette fargen som skaper harmoniske og velgjørende bo- og arbeidsomgivelser – tilpasset rommets egenart og beboernes individuelle smak og behov. Men dessverre er det ikke helt så enkelt som noen feng shui- eller interiørsider vil ha oss til å tro at det skal være. Det finnes ikke en enkel oppskrift – og vipps så har man funnet den perfekte fargen.

Farger oppfattes individuelt forskjellige

Farger fremkaller assosiasjoner og følelser. Og disse assosiasjonene er til dels preget av kulturen vi er oppvokst i, men også av våre individuelle erfaringer.

Så symboliserer for eksempel hvitt i vår kulturkrets renhet og uskyld. Det er derfor bruder tradisjonelt går i hvitt. I Kina derimot symboliserer hvitt sorg, og man går i hvite klær når man skal i begravelser. Omvendt er rødt lykkefargen og den tradisjonelle brudefargen i den kinesiske kulturen, mens vi forbinder mest ild og fare (varselskilt!) med den. Det er altså viktig å «oversette» feng shui-fargelæren til vår vestlige kultur.

rød, kinesisk parasoll

Alle arkitekturepoker har hatt sine typiske farger, og allerede i det antikke Hellas var interiør-verdenen farge- og bilderik. I mange hundre år ble det kun brukt farger som var mineral- eller plantebaserte, og dermed var fargepaletten begrenset. Utviklingen av malingsindustrien begynte først i 1704 med produksjon av de første syntetiske pigmentene.

I dag er det et nesten ubegrenset utvalg av farger du kan velge blant når du skal male veggen –­ og fargetrendene skifter raskt.

Hvordan jeg går fram

Men tilbake til feng shui. Hvordan går jeg fram når jeg skal finne ut hvilke farger du bør velge til – la oss si spiserommet ditt?

Denne prosessen forgår i flere trinn og på ulike nivåer. Så spiller for eksempel himmelretningen en viktig rolle, men selvfølgelig også rommets formål, og endelig din personlighet og smak.

Som første skritt ser jeg etter plasseringen av rommet i boligen. I feng shui er de åtte himmelretningene tilknyttet elementene og dermed også spesifikke egenskaper – og farger.

Som du lett kan forestille deg, har et rom på sørsiden av huset en helt annen energi enn et rom på nordsiden.

La oss se litt nærmere på det:

Vi antar at spisestuen din ligger i den sørvestlige delen av huset og dermed representerer jordenergien. Jordenergien assosieres med blant annet familie, trygghet og kjærlighet, som passer godt til rommet der familien samles til fellesmåltider. For å styrke denne energien kan du bruke alle jordfarger fra sand til terracotta, gul og brun. Gul fremmer fordøyelsen og er derfor også fin å bruke. Har du en stor familie, kan det være best å velge litt mer rolige og lune jordfarger. Mokka og vanilje kombinert med en dus rosetone kan være en harmonisk kombinasjon som skaper en behagelig, varm og avslappet atmosfære. Velger du en gultone til veggene i spisestuen, bør du unngår en nyanse som spiller inn i det grønne.

Røde vegger for trøtte parforhold?

Spiser du allene eller med partneren din og du kjenner at kjærlighetslivet ditt/deres kan ha godt av litt ild-tilskudd, kan fargene velges litt mer kraftig. Å male hele spisestuen i knallrød kan derimot har motsatt effekt enn ønsket. Rød er en farge som oppfattes individuelt veldig forskjellig. Man sier også at rødt forsterker den eksisterende stemningen i rommet. Er du glad og fornøyd, kan rødfargen forsterke denne følelsen. Er du eller partneren din i dårlig humør, kan de røde veggene fort skape en ganske eksplosiv stemning. Derfor bør rødt brukes veldig forsiktig og heller til puter, detaljer og gardiner enn som maling til hele rommet.

Hvordan vi opplever farger, er også avhengig av belysningen og lysrefleksjon, dvs. glans. Litt forenklet kan man si at lyse farger skaper en mer aktiv og lett atmosfære på grunn av den høye lysrefleksjonen. Her kan en matt malingstype som kalkmaling se veldig naturlig og lekker ut. Mørke farger som inneholder en stor andel svart, bør ha en høyere glansgrad, eller kombineres med lyst tilbehør for at stemningen i rommet ikke skal bli for dyster.

Mørkeblå vegg med hvitt tilbehør

Brukes mørke farger på riktig måte, kan de skape en veldig delikat, lun og behagelig atmosfære.

Ved å blande inn hvit pigment kan man lysne alle farger, «yingisere» sier man i feng shuiverdenen. Ved å blande inn svart pigment kan man dempe fargene, «yangisere».

Har du fått lyst til å leke litt med farge hjemme hos deg? Da er det bare å prøve seg fram. Begynn helst med å male en enkel vegg og la fargen virke på deg før du maler hele rommet. Og hvis du har bommet helt, er det ikke verre enn at du maler veggen på nytt i en annen farge!

Trenger du hjelp til å velge fargen som passer perfekt til deg og hjemmet ditt, ta gjerne kontakt!

#fengshui #farge #harmoni #himmelretning #femelementer #lunt #atmosfære #fargeveilendning #interiør #fargekonsepter

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Social Icon