Godt lys for helse, trivsel og miljø Del 2

Hjelp i lyspærejungelen

ulike lyspærerdata:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Det var så enkelt før!

Man kjøpte en lyspære på butikken på hjørnet, skrudde den i lampen – og det ble lyst. Det var ikke noen vanskelige valg å ta: 25, 40 eller 60 watt med stor eller liten sokkel.

De klassiske glødepærene ga et behagelig lys som lignet det naturlige dagslyset, var dimbare, rimelige og hadde en utmerket fargegjengivelsesevne. Glødepærer var faktisk fri for flimmereffekter og skadestoffer. Fra 2009 ble glødepærer klassifisert som for lite energieffektive (energiklasse E), og fra 2013 ble produksjon og import forbudt i hele EU og Norge.

Du kan lese mer om det i bloggpost Godt lys for helse, trivsel og miljø Del 1

Glødepæren er altså forsvunnet fra markedet (med unntak av restbeholdninger i noen nettbutikker og spesial glødepærer som er unntatt fra forbudet), og i dag finnes det et nesten uoverskuelig utvalg av forskjellige typer lyspærer som man kan velge blant.

Hvilken type lyspære bør man altså velge til hvilke formål?

​Dette er de vanligste lyspæretypene som du får kjøpt i butikker og på nettet:

Sparepære

Den mest vanlige alternative pæren etter glødepæreforbudet var sparepæren eller det såkalte kompakte lysrøret. Til tross for at sparepærer bruker opp mot fire ganger mindre energi enn glødepærer og har en lengre levetid, har ikke mange forbrukere blitt virkelig glad i denne litt klumpete lyspæren. Grunnen til det er en del negative egenskaper som lang tennetid, høy flimmerandel, uharmonisk spektralfordeling og dårlig fargegjengivelse. Mange opplever lys fra sparepærer som kaldt og lite behagelig. Et annet problem er høy elektromagnetisk stråling og innhold av verstingstoffet kvikksølv, samt helsefaren som resulterer av det.

Levetiden til sparepærer avhenger sterkt av måten de brukes på. De er lite egnet til rom der man slår lyset ofte av og på. De kan derimot være godt egnet til utebelysning. Her bør man passe på å velge en pære som tåler nordisk klima. Lysutbyttet til mange sparepærer reduseres drastisk ved minusgrader.

Sparepærer tilsvarer energiklassen A. De må ikke kastes i restavfallet, men skal leveres som farlig avfall.

Høyspennings halogenpære

Høyspennings halogenpærer ligner i form, utseende og lystekniske egenskaper den klassiske glødepæren. Halogenpærer har et lysspekter som ligner det naturlige dagslyset, og er nesten flimmerfrie. Halogenlys har veldig gode fargegjengivelsesegenskaper og er dermed godt egnet til bruk på kjøkkenet, badet (speilbelysning) og som arbeidslys. 230 V halogenpærer er dimbare, rimelige og emitterer bortimot ingen elektriske og lite elektromagnetiske felt. Gjennomsnittlig levetid er ca. 2000 timer. Halogenpærer kan kastes i restavfallet.

På grunn av deres relativt store varmeandel tilsvarer høyspenning halogenpærer energiklassen D og vil bli forbudt i EU og Norge fra september 2018.

Lavspennings halogenpære

Forbudet gjelder ikke lavspennings halogenpærer, som brukes til skinne- og vaiersystemer eller takspotter. Lavspennings halogenpærer tilsvarer energiklassen C. For at man skal kunne bruke lavspennings halogensystemer, må 230-voltsspenningen transformeres til 12 volt. På grunn av spenningsforskjellene oppstår det til dels kraftige elektriske og elektromagnetiske felt rund transformatorene. Transformatorlamper bør unngås ved soveplassen og andre steder der man oppholder seg i lengre perioder.

LED-lyspære

Til forskjell fra lyspærer som baserer seg på glødetråd og/eller gass, er LED (Light Emitting Diode) dioder som utstråler lys under tilførsel av elektrisk strøm.

Fordeler med LED er at de bruker bare 20 % av energien til klassiske glødepærer for den samme lysmengden. LED er klassifisert i energiklassen A+ til A++. På den andre siden brukes sjeldne jordmetaller i den forholdsvis energikrevende produksjonen. LED har en veldig høy gjennomsnittlig levetid på ca. 15 000 timer og faktisk ingen tennetid. Det blir lys med det samme man slår på bryteren.

Ulemper er blant annet flimringen (særlig ved dimbare LED) og et nesten monokromatisk lysspekter med en høy andel av blå bølgelengder.

Du kan lese mer om det i bloggpost Godt lys for helse, trivsel og miljø Del 1

Flimringen til lyspærer er ofte ikke synlig for oss, men blir oppfattet av hjernen og netthinnen og kan føre til hodepine, konsentrasjonsvansker og øyeplager. Lyskilder med høy flimmerandel er derfor ikke egnet som arbeidslys. På grunn av den komplekse elektronikken emitterer LED til dels veldig høye lavfrekvente felt.

LED-teknologien er i stadig utvikling, og lysutbytte, spektralfordeling og fargegjengivelsesegenskap blir stadig bedre. Forskjellene blant LED på markedet er ganske store, og det lønner seg å sammenligne de ulike produktene for å oppnå et godt lyskonsept. Det har nå også kommet LED på markedet som er utviklet i samarbeid med tyske byggbiologer. Spør meg gjerne etter produktet hvis det er interessant for deg.

Min fasit:

Den tekniske utviklingen av LED går fort, og kvaliteten har allerede blitt mye bedre enn den var for bare noen få år siden. Som det ser ut nå, vil dette være framtidens belysningsteknologi. Den har imidlertid ikke kommet så langt at LED kan erstatte de klassiske glødepærene og høyspennings halogenpærer. Etter min og mange byggbiologers mening har EUs glødepæreforbud kommet for tidlig. Det samme gjelder forbudet mot halogenpærer i 2018. Energiinnsparing er viktig – men ikke på bekostning av helsen!

Jeg håper denne korte oppsummeringen kunne gi deg litt orientering i lysjungelen! Trenger du mer hjelp og informasjon, ikke nøl med å ta kontakt!

Er du interessert i feng shui? Da bør du følge med! I del 3 kommer jeg til å gå inn på lysets betydning i feng shui-konsepter. En ting jeg kan rope ut allerede nå: Lys er ren og vital chi!

#helse #miljø #belysning #CO2innsparing #sunnehus

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Facebook Social Icon