Nicole Schalin, VelværeHUS, arkitekt, byggbiolog, Feng Shui konsulent

Nicole Schalin

1995             Diplom Arkitektur FH Frankfurt

1997–1999    utdanning som byggbiolog ved IBN, Institutt for byggbiologi og bærekraft

1999–2008    selvstendig med fa. LEBENSart 

                      Salg av økologiske byggevarer og interiør, innredningskonsepter, byggeveiledning,

                      kursvirksomhet.

                      Prosjekter blant annet Hardtwald Hotel, Bad Homburg og Schellers Restaurant, Bad Homburg,

                      innredning av privatboliger, fargekonsepter, byggbiologisk veiledning m.m.

2005–2006    utdanning som Feng Shui-konsulent ved DFSI, tysk feng shui institutt

fra      2008    Nesodden

fra      2010    selvstendig med firma VelværeHUS Helhetlige romkonsepter

                      Prosjekter blant annet konseptutvikling helsehus i Hurdal Økolandsby; GreenDoctors legekontor,                           Hurdal og Oslo; terapeutkontor Hurdal; fiolinverksted i Oslo, oppussingskonsept småbruk i

                      Modum. Privatboliger: kjøkkeninnredning, byggbiologisk rådgivning, oppvarmings-, belysnings-,

                      material- og fargekonsepter, feng shui-analyser, kurs og foredrag.

                       

Allerede under studiene savnet jeg et mer helhetlig syn på arkitektur og tenkte at arkitektur ikke bare bør dreie seg om design, funksjon og byggeteknikk. 

Etterutdanningen i  byggbiologi, læren om sunne og miljøvennlige hus, ga meg den ekstrameningen jeg hadde savnet i arbeidet mitt. Byggbiologi setter søkelys på menneskes helse og behov ved å skape individuelle og fungerende hus som utmerker seg med et godt og behagelig inneklima. Samtidig utvikler byggbiologene robuste og energieffektive løsninger ved bruk av naturlige bygge- og innredningmaterialer og moderne teknologi.

Men først da jeg ble kjent med feng shui, den eldgamle læren som går ut på å skape harmoni mellom mennesker og bomiljø, falt brikkene på plass for meg. De grunnleggende feng shui-prinsippene fungerer uavhengig av kultur, kontinent eller personlig stil, fordi de baserer seg på flere tusen års naturbetraktning og menneskenes psykologi. 

Å kombinere design, byggbiologi og feng shui i mine prosjekter er det som jeg elsker ved arbeidet mitt!

 

I 1999 etablerte jeg det første firmaet mitt LEBENSart bauen und wohnen mit der Natur i Bad Homburg, i nærheten av Frankfurt am Main. Firmaet var lokalisert på en økologisk drevet gård. Et rehabilitert våningshus fra 1800-tallet ble til kombinert kontor og showroom. I tillegg til å utvikle byggbiologiske konsepter for privat- og bedriftskunder, solgte jeg økologiske bygge- og interiørmaterialer fra leirepuss til egendesignede møbler. Jeg var så heldig å få jobbe sammen med veldig dyktige og innovative produsenter og med utrolig kunnskapsrike håndverkere. 

I fellesskap med andre grønne bedrifter og kunstnere på gården arrangerte vi kurs, messer og markeder. 

Da gården ble solgt, trengte vi ikke lang betenkningstid for å bestemme oss for at nå skulle vi endelig flytte til Norge, landet der min manns familie opprinnelig kommer fra, og som hadde vært ferie destinasjonen vår i mange år. Når vi var i på besøk i Norge, hadde vi alltid følt at her var det litt lettere å puste, og vi elsket​ å leve mer i kontakt med naturen, enn det var mulig i et ganske tett bebodd land som Tyskland.

 

Filosofi

At mennesker og naturen ikke eksisterer adskilt fra hverandre, og at livet vårt er del av den evigvarende natursyklusen, har blitt den røde tråden i mitt liv og arbeidet mitt.

Økologisk mat og gleden av å tilberede selvdyrkede og sunne godsaker har blitt en trend, samtidig som høybed og bieblomster har gjort sitt inntog i magasiner og hagesentre.

Denne trenden begynner nå også å innta bygge- og interiørbransjen – sakte men sikkert.

Byggenæringen i Norge har stor fokus på CO2-reduksjon og klimanøytrale byggemetoder. Dette er viktige mål hvis vi ønsker å ta vare på kloden vår, men man tenker dessverre fortsatt altfor lite på romklimaet og menneskene som skal bo og arbeide i disse bygningene. Problemer som allergier og andre helseplager i mer og mer «tette» hus har økt betraktelig de siste tretti årene. 

Hos kundene mine ser jeg at mange ønsker å velge miljøvennlig og skape sunne hjem for seg selv og sine familier. 

Men hvor finne troverdig informasjon, og hvordan få tak i egnede materialer?

Jeg har gjort mye research de siste tjue årene både i Tyskland og i Norge, og jeg arbeider sammen med et stort nettverk av leverandører, håndverkere og konsulenter.

Hvis du er interessert i sunne hus og miljøsmarte valg, ta gjerne kontakt. Du kan også lese mer om byggbiologi og følge 

Om meg